23. tammikuuta 2011

120 päivää

Peking (Beijing) on Kiinan kansantasavallan pääkaupunki. Nimessä bei tarkoittaa pohjoista ja jing pääkaupunkia. Suomeksi Beijing tarkoittaa siis pohjoista pääkaupunkia. Peking on Kiinan kolmanneksi suurin kaupunki (Chongqingin ja Shanghain jälkeen). Pekingiä pidetään Kiinan politiikan, koulutuksen ja kulttuurin keskuksena. 

Peking on yksi Kiinan suurimmista liikenteen solmukohdista. Kymmenet rautatiet, valtatiet ja moottoritiet lähtevät Pekingistä eri suuntiin.
Peking on myös Kiinaan saapuvan ja sieltä lähtevän kansainvälisen lentoliikenteen keskus. Lentokentältä pääsee Pekingin keskustaan ja takaisin taksilla tai lentokenttäbussilla, joka pysähtyy mm. muutaman suuren hotellin edustalle. Hinta on taksilla vuorokaudenajasta riippuen 10–15 €. Vuonna 2008 avattiin myös metrolinja Airport Express, joka on ehdottomasti nopein tapa päästä keskustaan. Hinta on yhteen suuntaan 2,5 €.

Keskustan bussiliikenne on halpaa (kertamaksu euroissa noin 10 senttiä), mutta bussit ovat ruuhkaisia ja bussireittejä voi olla hankala hahmottaa. Kätevin tapa keskustassa kulkemiseen on metro. Keskustan metrokartta on selkeä ja metroissa on kuulutukset myös englanniksi. Metrolippuja ostetaan metroasemilta, kertamaksu on noin 20 senttiä. Myös taksit ovat halpoja, mutta kuljettajat eivät yleensä osaa sanaakaan englantia saati latinalaisia kirjaimia. Tällöin kannattaa olla mukana määränpään osoite kiinaksi kirjoitettuna lapulla. Hotelleista saa yleensä käyntikortteja, joissa on osoite kiinaksi. Taksissa matkamittarin tulee sijaita etuosassa matkustajan nähtävissä.
Keskustassa sijaitsevalla rautatieasemalla on erillinen ulkomaalaisille tarkoitettu lippuluukku, josta saa palvelua englanniksi. Keskustassa parveilee myös riksakuskeja, jotka yrittävät houkutella turisteja kyytiinsä.

Pinta-ala: 16 800 km²
Asukasluku: 13 miljoonaa
Aikavyöhyke: UTC/GMT + 8 tuntia, ero suomeen kesällä +, talvella +6 tuntia
Valuutta: Yan renminbi (CNY)
Sähkö: 220/250V
Uskonto: ateistinen maa, mutta uskonnon vapaus myönnettiin vuonna 1982(ei kuitenkaan puolueen jäsenille): merkittävimpiä uskontosuuntia taoismi, konfutselaisuus sekä buddhismi
Kieli: mandariinikiina

Pekingin, josta käytetään myös nimitystä Beijing, alueella oli asutusta jo noin 500 000 vuotta sitten, jolloin aluetta asutti ns. Pekingin ihminen.

Lähihistorian varmasti muistettavin välikohtaus sattui vuonna 1989, kun Taivaallisen rauhan aukiolla toteutettiin kaikeksi muuksi kuin rauhalliseksi kehkeytynyt opiskelijoiden mielenilmaus Kiinan kommunistista puoluetta vastaan. Mielenosoituksen väkivaltaisessa tukahduttamisessa arvioidaan kuolleen jopa tuhansia ihmisiä. Matkailu länsimaista Kiinaan romahti täysin.

Pekingissä aurinko paistaa ympäri vuoden korkealta, mutta lämpötilaerot ovat silti jyrkkiä. Pekingissä talvet (marras-helmikuu) ovat kylmiä ja keskikesät (kesäkuusta elokuuhun) kuumia. Talvella lämpötilat voivat laskea hyvinkin jopa -20ºC:een, ja kylmyyden tunnetta lisää vielä usein navakka tuuli. Kesällä lämpötilat nousevat kolmen- jopa neljänkymmenen asteen tietämille, ja silloin voi nähdä kiinattarien varjelevan kalpeaa kasvojen hipiäänsä aurinkovarjoilla.
Kesä on turistien kannalta sesonkiaikaa ja hotellien hinnat korkeimmillaan, vaikka loppukesästä sataakin kaikista eniten. Talvella taas on aivan päinvastoin: hotellien hinnat laskevat ja huoneita on helposti saatavilla.
Syksy on aika optimaalinen aika vierailla Pekingissä, sillä silloin turisteja on kaupungissa vähemmän kuin kesällä, mutta sää on silti oikein miellyttävä: syksyllä Pekingissä taivas on kirkas ja ilma raikas. Lämpötilan suhteen syksy ei ole niin tukalaa aikaa kuin kesä, mutta palella siellä ei silti tarvitse. Paras aika Pekingissä vierailuun lienee syys- lokakuussa, jolloin lämpöäkin on päivisin mukavasti ne parikymmentä astetta ja nähtävyyksillä väljempi fiilis.
Ei kevätkään toki huono aika ole Pekingissä vierailulle, silloin tosin puhaltaa kovat tuulet nostaen maassa olevan pölyn ja hiekan korkeiksi patsaiksi. Tänä aikana pitäisi ulkona liikkumista rajoittaa sekä käyttää kasvosuojaa. Lisäharmia tuottavat Gobin autiomaan hiekkamyrskyjen aikana saapuvat extrahiekat. Keväällä on myös lämmintä jo ainakin huhti-toukokuussa, lämpötilan hivuttautuessa lähelle +20ºC:a. Kevät on kuitenkin hyvin kaunista aikaa, sillä silloin Pekingissä kukkivat magnolia- ja hedelmäpuut.

Peking on suhteellisesti turvallinen turistille vierailla, mitä edesauttaa ehdottomasti Kiinan tiukka rangaistuspolitiikka ulkomaalaisiin kohdistuneissa vakavissa rikoksissa (rangaistuksena on yleensä kuolemantuomio). Kuitenkin pienempiä rikoksia, kuten taskuvarauksia, tapahtuu kuten muissakin suurkaupungeissa. Näpistyksiä sattuu erityisesti tungoksissa ja turistikohteissa.

Suurin Pekingin turvallisuusriski on liikenne. Liikenneonnettomuustilanteissa ulkomaalainen on yleensä heikoilla, sillä Kiinassa noudatetaan yleisesti periaatetta ”se maksaa, jolla on siihen varaa”. Länsimaisia siis pidetään ihan surutta aina ”miljonääreinä”. Yleensä myös ulkopuolisten liikenneonnettomuuksiin sekaantuminen tuottaa ongelmia: auttajaa voidaan pitää vastuullisena ja vaatia tätä maksamaan kaikki hoitoviulut, tai tätä voidaan jopa vaatia vastaamaan kuolemantuottamuksesta. Paras keino auttaa on soittaa hätänumeroon (120) tai mikäli itse joudut ajaessasi onnettomuuteen, kutsu paikalle englanninkielinen poliisi numerosta (112).

Piratismi on ehtinyt myös alkoholin piiriin: väitetään että jopa 80 % Pekingissä myydystä viinasta on ihan jotain muuta mitä etiketissä lukee, niin marketista hankituissa pulloissa kuin ravintoloiden listalta nautittuna.
Merkkivaatteiden kopiot ovat Pekingissä niin yleisiä, että yleinen olettamus on se, että aitoja merkkituotteita saa vain merkkiliikkeistä: marketeista ja muista liikkeistä ostamat ”merkkituotteet” ovat yleensä halpoja väärennöksiä, väittää myyjä mitä tahansa muuta.

Turisteja viilataan linssiin myös väärennetyillä seteleillä: katumyyjät voivat antaa vaihtorahasi väärennettyinä seteleinä tai myyjä väittää turistin maksaneen väärennetyllä, jolloin moni turisti hämääntyy ja antaa toisen setelin. Kaupoissa on kuitenkin setelilaskurit, joissa maksaminen on turvallista, mutta katukauppiailta ei kannata ostaa muuten kuin tasarahalla.

Tietyillä alueilla myydään seksiä ja huumeita varsin aggressiivisinkin ottein: joskus mukaan houkuteltuja asiakkaita teljetään huoneeseen, josta pois pääsee vain maksamalla määritellyn suuruiset lunnaat. Myös seksitautien tartuntavaara on todella suuri.

Suuri osa terveysongelmista, jotka kohtaavat turisteja ovat ruokien ja juomien aiheuttamia, jolloin erilainen bakteerikanta voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Tuoreiden ruokalajien suosiminen ja kuumien ruokalajien nauttiminen on suositeltavaa oireiden välttämiseksi. Vettä pitäisi juoda ainoastaan teollisesti pullotettuina, jäitä pitäisi välttää. Herkkävatsaisen ei pitäisi myöskään pikaruokaloissa juoda virvoitusjuomia, joiden juomaesanssi usein sekoitetaan kraanaveteen. Mukana on aina hyvä olla nenäliinoja sekä kosteuspyyhkeitä, kädet tulisi pestä ja desinfioida usein.

Kävely on usein helpoin ja nopein tapa vaihtaa paikkaa. Netistä osoitteesta http://www.frommers.com/destinations/beijing on tulostettavissa karttoja, joissa on kuvattu ”walking tours” eli kävelyreittejä mielenkiintoisine kohteineen ja taukopaikkoineen.

Beijingin luonnontieteellinen museo

Luonnontieteellinen museoMuseo sijaitsee kaupungin eteläpuolella, Taivaan temppelin läheisyydessä. Museo jakautuu paleontologian, zoologian, kasvitieteiden ja antropologian osastoihin, siellä on myös varsinkin lapsien mieleen oleva dinosaurusmaailma. Museon ehkä joidenkin mielestä karmivinta antia edustaa osasto, jossa on kokoelma säilöttyjä ihmisruumiita ja sikiöitä, jotka kelluvat palsamoituina sinisessä nesteessä. Aika riipivää, varsinkin herkimmille tapauksille ja lapsille.

Kielletty kaupunki

Kielletty kaupunkiKielletty kaupunki on yksi Pekingin tunnetuimmista nähtävyyksistä, se sijaitsee heti Taivaallisen rauhan aukion pohjoispuolella. Yksi sen kuuluisimmasta yksityiskohdista on järjettömän kokoinen Maon kuva. Kiellettu kaupunki on yli 800 rakennuksesta koostuva palatsialue, joka toimi Ming- ja Qing- dynastioiden aikana keisareiden asuinpaikkana. Palatsialue on pituudeltaan hieman vajaan kilometrin pitkä sekä leveyttä sillä on 750 metriä. Nimensä Kielletty kaupunki on saanut siitä, että dynastioiden aikaan niillä henkilöill, jotka eivät kuuluneet ylimystöön tai heidän kymmeniin tuhansiin palvelijoihinsa, ei ollut minkään valtakunnan asiaa tämän kaupungin porttien sisäpuolelle. Itse keisarit asuivat Kielletyn kaupungin Keisarillisessa palatsissa, joka toimii tätä nykyä Palatsimuseona.


Matkavinkkejä

Pekingin viralliset kotisivut

(lähde: Wikipedia ja peking.fi [kts. matkavinkkejä])

Ei kommentteja: