23. tammikuuta 2011

Pronssi- ja hopeasavikokeiluja

Viikko sitten lauantaina olimme facebook-ryhmä MuiKeiden (muinais- ja keskiaikakäsityöläiset) kanssa kokeilemassa pronssisaven käyttäytymistä. Monet meistä olivat jalometallipuolen käyneitä, mutta pronssi savena oli aika jännittävä kokemus. Joiltakin homma ei ottanut onnistuakseen sitten millään. Itsekin aika pitkälti tein kokeiluja valmiisiin muotteihin. Koska unohdin kameran kotiin, ei pronssisavikokeiluista juuri nyt ole kuvia. 
Viime torstaina olin Tuulenpesällä Hopeasavikurssilla.Hopeasavi käyttäytyy eri tavalla kuin pronssisavi, kuivuu nopeammin mutta on helpompaa työstää. Kurssin vetäjällä oli myös erilaisia hopeasavia mistä valita: oli massaa, josta voi sormissaan pyöritellä haluamansa, oli vetisempää pastaa, jota siveltiin sekä ruiskutettavaa hopeasavea, josta voi tehdä mahtavia "häkkejä". Koska hopeasavi on myös melkoisesti kalliimpaa, kuin pronssisavi, päädyin pastaan (jota on pakko ottaa, koska sen avulla yhdistetään kappaleet) sekä muotoiltavaan saveen.

Alku. Hopeasavea sivellään muratinlehden taustapinnalle.
Valmis.
Hopeasavi on kuivattu ja poltettu ja muratinlehti on palanut pois.
Vielä reikä, patinointi, kiillotus ja kaulaan.
Massasta muotoilu osoittautui aika vaikeaksi.
Ilman tarkempaa suunnitelmaa tein jotain.
Kuvassa koru on jo poltettu ja sitä on osittain harjattu.
Lehtiä teen varmaankin jatkossa vielä lisää, tuosta muratista tuli niin kaunis! Sen verran kallista lystiä tämä kuitenkin on, että säilyy kyllä pelkkänä harrastuksena. Jota harrastetaan harvoin.

Ei kommentteja: