21. elokuuta 2011

Voi DEE.

Viime viikolla oli taas aika diabeslääkärillä. Jutustelin siitä edellisestä käynnistä TYKS:llä heinäkuussa. Omalääkärini kehotti jatkamaan käyntejä, eikä jättämään kesken. Ehkä mä sittenkin voisin saada pumpun, omalääkäri oli ainakin sitä mieltä omaseurantavihkoa tutkiskellessaan, ettei tässä kyllä insuliinin annosmuuntelulla tätä saada tasapainotettua.
Vuosilabroissa ei löytynyt mitään muuta hälyyttävää, kuin tuo pitkäaikaissokeri, nyt se oli 10.3%. Kokonaiskolesterolikin 4,8, LDL 2,3. Ihan siedettävällä tasolla siis, vaikka olishan siinä laskemisen varaakin (joo, sipsejä pitäis vähentää).

Sain lappusia pistospaikoista, liikunnan vaikutuksesta ja koholla olevan verensokerin korjaamiseksi.
Pistospaikoista vatsan seutua pitää alkaa käyttää suuremmalla alueella, navan yläpulelle en kuitenkaan kykene pistämään, se sattuu ihan liikaan. Pitää myös muistaa vaihtaa niitä neuloja joka kerran jälkeen...

Liikunnan vaikutuksesta voisikin alkaa ottaa tarkemmin selville ihan konkreettisesti. Tulee niin helposti jämähdettyä puuhastelemaan sisälle. Tärkeysjärjestyksessä pitäisi kuitenkin olla ensimmäisellä sijalla oma terveys!
Korkeintaan tunnin kestävä liikunta hoituu yleensä parhaiten noin 20g hiilaritankkauksella ennenl iikuntaa. Pidemmässä liikunnassa voi käyttää urheilujuomia tai kivennäisvedellä laimennettua tuoremehua. 
Pikainsuliinia pienennetään 20-50%, jos liikunta ajoittuu puolesta tunnista kahteen tuntiin ateriasta ja pistoksesta. Levemiriä voi vähentää aamulla, jos tietää päivän olevan aktiivinen liikunnallisesti. Huomattava pitkäkestoinen ja voimakas liikunta saattaa vaatia vuorokauden kokonaisinsuliinimäärän vähentämistä jopa 50% tai enemmän. Tällöin vähennys toteutetaan sekä ateriainsuliinissa että perusinsuliinissa.
Myös siinä vaiheessa Levemiriä voisi vähentää, jos tietää, ettei tule syötyä kunnolla.
Iltaan ajoittuva voimakas tai pitkäkestoinen liikunta voi laskea vs:ia yöllä, koska elimistö täyttää liikunnan tyhjentämiä lihasten ja maksan sokerivarastoja. Levemiriä kannattaa pistää 10-20% vähemmän ja iltapalalla myös Humalogia vähemmän.

Noita iltapala-humalogeja piti muutenkin pienentää, ettei mee hypoille yöllä. Toisaalta ongelmana on kaikenmaailman herkkujen syönti iltasella ja humalogin jättäminen kokonaan pois. Jos syön sipsejä, en tiedä ollenkaan, paljonko humalogia tulisi pistää, koska vs:t heittelee ihan hämmentävästi. Joskus samoilla pistoksilla ollaan reilusti hypoilla, joskus jäädään hypereille. Missään nimessä normiarvoissa ei mennä. Niissä mennään muutenkin tosi harvoin. Ahdistaa ja ärsyttää. Mä en muutenkaan ole mikään rutiinipersoona, ja unohdan helposti kaikki "oikeaan aikaan" tekemiset.

No joo, pitäis jättää ne sipsit. Mut kun on koukussa, niin on koukussa.

Mut anyway. D-lääkärin kanssa tehtiin hoitosuunnitelma:

Hoidon tavoitteena on ehkäistä diabeteksen komplikaatioita ja taata potilaan oireettomuus sekä hyvä elämänlaatu. Kokonaisriskin arvioiminen on perustana yksilöllisten tavoitteiden asettamiselle. 


Pitkäaikaisverensokeri eli HbA1c alle 8% eli 64 mmol/mol.
Verensokerin omaseuranta: paastosokeri 4-8 mmol/l, ei hypoja.
Aterianjälkeinen vs alle 10 mmol/l
Vältä korjausinsuliinin käyttöä aterioiden välillä ja nukkumaan mennessä.

Niin joo, ja verenpaineet oli jotain 120/78 luokkaa, eli OK.

Hammaslääkärille on aika syyskuun puolessa välissä. Voi olla, että mun reiät saattaa lisätä vs:n heittelyä. No, se selvinnee sitten kuukauden päästä.

Omalääkärin kanssa on helppo tulla toimeen ja tulee olo, että hän kohtelee kuin ihmistä ja haluaa oikeasti auttaa. Hän opastaa, muttei liikoja holhoa. Hoitajan kanssa taas on tosi mukava keskustella elämänmenosta. Mulla itseasiassa on hänelle taas aika, jotta saataisiin näitä arvoja alemmas. Tähän asti olen ollut työttömänä ja saanut vapautuksen noista maksuista, saa nähdä, miten käy nyt, kun sain töitä (olen kerran viikossa kuvataideopettaja! Myös osuuskuntajutut menee eteenpäin, toiset vauhdikkaammin, toiset hitaammin, mutta pää on täynnä ideoita).




Ei kommentteja: