15. marraskuuta 2011

Rautakauden lautanauhat

Kuvailin viime syksyn lautanauhakurssilla tekemääni nauhaa hiukan enemmän. 
Teimme kurssilla näiden lisäksi myös limityskuosista nauhaa, kuviollista limityskuosista ja tuppilohulpiota. Valitettavasti niistä minulla ei ole kuvia lisättäväksi.
Nämä nauha ovat ryhmittäin kierrettäviä nauhoja.

Perusnauhaa, eli kaikkia lautoja samaan suuntaan kiertämällä aikaan saatu kuvio
Kaukolan kekomäki: hameen yläreunan reunanauhaa
Kaukolan Kekomäki, kuvion muunnelma
Kaukolan Kekomäki; hameen yläreunan reunanauhaa
Kaukolan Kekomäki: hameen yläreunan reunanauhaa
opettajan mallinauha Kaarinan kirkkomäen haudan 27 ns Karhunhammasnauhasta
Tämän vuoden ykkösviikonlopuista kerron täällä

Tämän vuoden kurssin kakkosviikonloppuna teimme Hochdorfin nauhaa, eli kolmiväristä toimikasta. 
Koko tämän syksyn viikonloput keskityimme siis toimikasnauhoihin, joita ei kyllä Suomessa ole kovin paljon muinaisina aikoina tehty. Toimikastekniikka on tunnettu kuitenkin muualla Euroopassa ja menee näin rautakautisiin nauhoihin. Tekniikkaa pidetään yhtenä monimutkaisimmista lautanauhatekniikoista.
Toimikkaaksi tätä nauhatyyppiä kutsutaan lankojen sitoutumisen vuoksi. Niistä tulee vinoja toimiviivoja, samoin kuin toimikassidosta kutoessa kangaspuilla. Toimikasnauhoissa laudat kiertyvät aina 2x eteen- ja 2x taaksepäin. Jokaisella laudalla on kuitenkin oma rytminsä.

Mulla oli aika paksua villalankaa, jotain kirppikseltä löytämääni raanulankaa, jolla oli yllättävän hyvä tehdä tätä. Tietty kaikki ne nauhat, jotka oli tehty ohuenohuella villalangalla (esimerkiksi Wetterhofin Veeralla) näytti niin paljon kauniimmilta. Mutta tätä nauhaa oli yllättäväna helppo tehdä. Mallipiirros oli myös kolmivärinen, en tiedä, kuinka paljon se auttoi, vai oliko sitä oikeesti oppinut jotain, mutta alkukankeuden jälkeen tätä teki melkoisen ripeästi. 

Hochdorf
Kolmannella kerralla jatkettiin Hochdorfin nauhoista. Otettiin toimikas, jossa on yksi tyhjä reikä laudassa.
Kudontaohje tähän oli kolmisivuinen, mutta ei tämäkään lopulta niin hankala ollut, kun sen sisäisti.

Suurimmat ongelmat minulla tuli vastaan, kun yritin sovittaa ensimmäisen viikonlopun puuvillaloimea tähän. Piti napsia lankoja poikki ja lisätä muutamat. Tottakai minä pujottelin vähän väärin ne, joten yksi päivä meni ihmetellessä, miksei homma toimi. Saatuani langat oikeille paikoilleen, homma lähtikin sitten sujumaan oikein mukavasti.

Pieniä ongelmia alussa. Huomaatko virhekohdan?


Lisäksi opimme Collingwoodin kahden pakan metodin käyttämistä ja sitä, miten lautojen kiertosuuntaa luetaan toimikasnauhassa. Excellent!


Viimeiseksi tutkittiin vielä, mitä oltiin saatu aikaan. Onhan tästä jo syytä olla ylpeä! Mun nauhat on nää ihan tässä etualalla.


Ei kommentteja: