10. joulukuuta 2010

Kynttilöiden valaminen


Kynttilöiden valaminen on mahtavaa puuhaa eikä ollenkaan niin vaikeaa, kuin ihmiset tuntuvat kuvittelevan. 
Tänä vuonna innostuin vihdoin käyttämään vuosia keräämiäni jämäpaloja. Ja koska pilttipurkkejakin oli kertynyt mukavasti kaappiin, ajattelin laittaa ne käyttöön. Pitseillä ja napeilla koristelin koko komeudet. 

Alunperin idea lähti, kun koristelin tyhjän pilttipurkin ja poltin siellä tuikkua. 

 Kynttilöiden valamiseen tarvitaan siis kynttilämassaa. Askartelukaupoista saa valmista steariinia ja parafiinia, joista massan sulattaminen on hyvin yksinkertaista. Minä olen kuitenkin keräillyt kynttilänjämiä jo vuosia ja kaverit ovat lahjoitelleet niitä minulle. Kiitos heille. Saa edelleen dumpata niitä minulle!

 Koska suurinosa käytetyistä kynttilänjämistä on värillisiä, lajittelu on tarpeen, ellei halua ruskeita kynttilöitä. Vaikka kynttilämassassa ei tuntuisi olevan kovin paljn väriä, sen värjäämisvoima on hyvin mahtava.

 Aluksi kynttilöihin pitää laittaa sydänlangat. Käytän hammastikkuja, joihin sydänlanka on solmittu. Dippaan langan sulaan kynttilämassaan (joka sulatetaan siis vesihauteessa ja varovasti). Kovettunut sydänlanka pysyy melko hyvin kohdillaan, vaikka massan kaatamisen yhteydessä se saattaakin hiukan liikuskella. Itse en kuitenkaan käytä muttereita tms pitämään lankaa paikoillaan. En käytä lämpömittareita, vaan sulatan massaa pienissä peltitölkeissä (kissaruokapurkeissa), jotka olen rei'ittänyt saadakseni niihin rautalanka"kahvan". Ei mitään käsityötaidon riemuvoittoja, mutta kunhan varoo keikahtamista, toimii oikein mainiosti. Kun massa on kokonaan sulaa kaadan sen muotteihin.
 Kynttilämassan väri vaalenee jäähdyttyään aika paljon, mutta palautuu kyllä palaessaan jonkin verran. Näissä yllä etualalla olevissa kaksivärisissä kynttilöissä yläosan ruskehtava näytti hetken aikaa ihan pissan väriseltä sulana ollessaan. Onneksi jäähtyessään siitä tuli todella kauniin toffeen väristä. Saa nähdä, miten tapahtuu taas kynttilää poltettaessa...

Ei kommentteja: