3. tammikuuta 2013

Mikäs vaivaa? Keliakia?

Äh. Maha vaivaa. Ei taida auttaa television ihmejugurtit. Kävin lääkärissä, mutta en saanut vielä mitään selvyyttä. Otettiin monta putkiloa verta, ensi viikolla tietää tarkemmin.

Epäilynä on keliakia.

Olen jo jonkin aikaa yrittänyt sopeutua ajatukseen. Minulla on ykköstyypin diabetes, todettu maaliskuussa 2006. Jostain syystä keliakia ja ykköstyypin diabetes kulkevat käsi kädessä. Tai ainakin sinnepäin. Vastasairastuneella ykköstyyppiläisellä on alttius sairastua keliakiaan. Vastasairastunut keliaakikko ei silti ole niin altis diabetekselle.

Keliakia on autoimmuunisairaus, samoin kuin diabetes. Keliakia ei ole vilja-allergia. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni saa aikaan elimistössä vasta-ainereaktion (kehon omia kudoksia vastaan) ja aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen ja suolinukan madaltumisen. Seurauksena on suolisto-oireita ja erilaisia imeytymishäiriöitä. Myös laktoosi-intoleranssi aiheuttaa samantapaisia oireita. Laktoosi-intoleranssia voi keliaakikollakin olla, jos ohutsuolen imeytymispinta ei kykene erittämään laktaasia. Laktoosin sietokyky kuitenkin paranee, kun suolinukka on saatu kuntoon.

Keliakian hoitona on ehdoton gluteeniton ruokavalio. Viljatuotteita ei saa poistaa ruokavaliosta, vain korvata vehnä, ohra ja ruis. Viljoista saa kuitua ja B-vitamiinia, rautaa ja kivennäisaineita.

Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa masennusta, psyykksisä oireita ja elämänlaadun heikkenemistä. Hoitamaton keliakia voi johtaa hedelmättömyyteen ja keskenmenojen mahdollisuus lisääntyy.

Ruokavalion voi aloittaa vasta taudin varmistuttua ohutsuolikoepalan perusteella. Vaikka epäilisi keliakiaa, kannattaa odottaa varmistusta, jotta saa esim. keliaakikoille myönnettävän korvauksen (hulppeat 21€/kk).

Eniten minua mietityttää, miten pystyn olemaan erossa kaikesta hyvästä. Hirvittävänä sipsihiirenäkin minut tunnetaan, ja olen tyytyväinen, ettei keliakia kiellä perunalastuja! Osa suklaista kuitenkin sisältää vehnäjauhoja, ja lempparikarkkini Pantterit sekä lakritsa täytyy jättää. Myös kaikenlainen pikkusuolainen naposteluvälipala esim. kaupungilla tulee olemaan vaikeampaa saada (bye-bye Subway, Hesburger, pizzat, patongit...) Saattaa muuttaa elämäntapojani jälleen tervellisempään suuntaan, mutta ei tästä aina kyllä helppoa tule. Diabetes asettaa oman haasteensa: ruokaa kun on saatava säännöllisesti (no joo, eihän mun tämän hetkinen elämä ole säännöllisyyttä nähnytkään, mutta ehkä siksi kaikki onkin niin sekaisin mun kropassa).

Ja kuvittelin, että keliaakikkojen pitää vain vaihtaa vehnät pois. Eipäs se olekaan ihan niin yksinkertaista. En ole koskaan tullut ajatelleeksikaan, mitä kaikkea pitää tehdä, kun pyrkii välttämään gluteeinia terveytensä takia. Ei riitä, että tutkii, ettei ostamissaan tuotteissa ole gluteenia. Pitää olla lisäksi tarkkana, missä tarvikkeensa säilyttää ja miten ruokansa valmistaa. Siis omat levitteet, ettei gluteenia pääse voipaketin kautta; oma leikkuualusta; oma paahdin, jotteivat vehnä-/ruisleivänmurut leviä; jauhoa pitää säilyttää tiiviisti ylähyllyllä (laatikossa); gluteeniton ruoka pitää valmistaa ensiksi, ettei se pääse kosketuksiin gluteenisen kanssa.
Jos kaikki tämä onnistuukin kotona ilman suurenpia ponnisteluja, miten käy vieraisille meno? Entä ravintolassa käynti?
Enää en voi käydä vanhempieni luona ja antaa äidin hoitaa ruoanvalmistuksen, vain istua valmiiseen ruokapöytään.

Ei, kyllä keliakia mullistaisi minun maailmani.

Siivosin jo keittiön ruoka-ainekaapit. Tajusin, että lämminkuppi kevätsipulikeitossa on vehnäjauhoja. Joulupiparitkin pitäisi lahjoittaa pois. Korppujauhoksi säästämäni kuivatut leivät heitin jo pois.

Ostin gluteenitonta pastaa. Ja gluteentonta leipää. Se oli melko kallista verrattuna "tavalliseen". Murenevaista, muttei suuremmin eri makuista. Ulkonäkökin oli "tavallinen", en uskaltanut vielä kokeilla sellaisia rieskamaisia lätysköjä. Lämpimänä leipä oli tosi hyvää.

Ai niin. diabetes ja keliakia: monet gluteenittomat viljavalmisteet nostavat verensokeripitoisuutta enemmän kuin vastaavat gluteenia sisältävät tuotteet. Syitä on monia. Ainakin kuitupitoisuus ja käytetyn jauhon laatu vaikuttaa, rakenteen tiiviys sekä hapattaminen. Hitaimmin verensokeria nostaa mahdollisimman kuitupitoinen, tiivisrakenteinen, karkeista jauhoista hapattamalla tehty leipä. Ja mitä enemmän prosessoitu ja mitä vähemmän kuitua, sitä huonompi. Ja vielä: monet gluteenittomat leivät sisältää runsaasti suolaa.


Mutta mitä sitten, jos mun mahaoireilu ei johdukaan keliakiasta?

1 kommentti:

Nonna kirjoitti...

Itsellä oli samat epäilykset; alkoi vatsaongelmat, epäiltiin keliakiaa. Muutin ruokavalion siihen sopivaksi, kroppa voi hyvin... vaan testien tulos? EI keliakiaa. Oireet vastaavat, mutta tautia ei ole. Crohn poissuljettu, sappi poistettu joten sappikivistäkään tämä ei voi johtua. Nyt on nelisen vuotta oireiltu, syytä ei löydetty.

Vatsa on siitä jännä juttu että siellä ei tarvitse olla kuin hyvin vähän pielessä, että KAIKKI on pielessä. Toivotaan, että siun kohdalla diagnoosi saataisiin ja voit sitten oppia elämään sen mukaisesti. :)