Alipainevalu, huomioita ja ohjeita
Mallin muotoilu
vahasta
Vahana käytetään
muotoiluvahaa, jota voi veistää ja sulattaa. Juustonkuorivaha on
muovailtavaa, hyvin pehmeää vahaa. Itse pidän parhaimpana
ruiskuvahajäämiä, joita sulattaa uudestaan levyksi.
Vahamallin muotoilussa
huomioitavaa on, että mitä viimeistellympi kappale on, sitä
helpompaa on pronssin lopputyöstö.
Kuusen
rakentaminen
Kuusen rakentaminen alkaa
keskustapin vahauksella. Tappi vahataan, jotta se pääsee helposti
putoamaan pois kipsimuotista vahan sulatuksen aikana. Vahattuun
tappiin on myös helpompi kiinnittää kuusen ”oksat” eli
vahamallit. Kappaleiden kiinnitys kuuseen tulee olla mahdollisimman
tiivis, kuitenkin huomioiden, etteivät kappaleet koske toisiaan
eivätkä kipsipöntön reunoja. Mitä lähempänä kuusen latvusta
kappaleet ovat, sitä luultavimmin ja tarkimmin ne valautuvat.
Kipsimuotin tekeminen
Kipsimuottiin käytetään
erikoiskipsiä, joka kestää kuumuutta. Koululla oleviin pönttöihin
käytetään kipsiä 2,6 kg ja kylmää vettä 11 dl. Kipsin
sekoittamisessa saa olla melko nopea, jotta kipsi ei ehdi jämähtää.
Myös ilmakuplien muodostumista tulee välttää, vaikka niitä
pyritään poistamaan myös koneellisesti kipsin tekemisen aikana.
Koko kipsin tekemiseen aikaa saisi kulua maksimissaan kymmenen
minuuttia.
Ensimmäiseksi pestään
välineet ja mitataan tarvittavat aineet ja teipataan pönttö
kunnolla (vähintään kahteen kerrokseen teippiä). Vahakuusi
asetetaan kumiseen pöntönpohjaan pystyyn ja teipattu pönttö
siihen päälle.
Kipsi sekoitetaan
rivakasti kylmään veteen käsin ja parin kolmen minuutin
sekoittamisen jälkeen kipsi asetetaan alipainekoneen investment
puolelle palikoiden päälle kuvun alle. Painetaan kone käyntiin ja
käännetään vipu investmentiin. Katsotaan, että paineet nousevat
ja voidaan vähän koputella kupua, jotta saadaan ilmakuplat
liikkeelle eikä kipsi tulisi yli. Pidetään huoli, että tässä
kohtaa ollaan noin 1-2 minuuttia. Sammutetaan kone ja käännetään
vipu releaselle (tai vähän yli) ja odotetaan, että paineet
laskevat.
Kaadetaan kipsi rivakasti
pönttöön apulaisen pitäessä pönttöä hieman kallellaan. Ei
kaadeta ihan kaikkia kipsejä vielä pönttöön, riittää, että
vahamallit ovat peittyneet. Kiikutetaan pönttö alipainavehkeen luo,
ilman alapalikoita asetetaan pönttö kuvun alle. Päälle –
investent – paineiden nousu ja pieni koputtelu. Taas noin 1 – 2
minuuttia. Release ja pönttö pöydälle. Kaadetaan loput kipsit
pönttöön ja annetaan kuivua vähintään tunti. Kipsin ollessa
juoksevaa pitää varoa liian kovia tömähdyksiä, jotta vielä
kostea kipsi ei hötkyile ja näin saa malleihin pintavirheitä.
Vähintään tunnin
kuivumisen jälkeen irrotetaan teipit ja kumipohja. Siistitään
pönttö ja kaivetaan suuaukkoon veitsellä valukanavaa suuremmaksi
sekä tappia sen verran näkyviin, että voidaan olla varma sen
putoamisesta vahan sulatuksessa. Kaivetaan myös pöntön kantoaukot
auki.
Vahan sulattaminen ja muotin poltto
Pönttö asetetaan
kotitalousuuniin valukanava alaspäin, jotta kaikki vahat valuvat
pois muotista. Vaha ei saa imeytyä kipsimuottiin, eikä se saisi
palaa sen sisällä.
Kipsimuotti on
kotitalousuunissa yön yli noin 150-175 asteessa. Imuri pitää olla
päällä.
Aamulla muotti siirretään
polttouuniin, jossa on ennalta laadittu poltto-ohjelma. Kipsimuotti
käännetään suuaukko ylöspäin (kun ollaan tarkastettu, että
valutappi ja vahat ovat valuneet ulos muotista) uuniin, laitetaan ovi
kiinni ja ohjelma pyörimään. Ja sitten vain odotellaan, kunnes uuni käy
800 asteessa ja jäähtyy sen jälkeen 500 asteeseen, jolloin valun
tulisi tapahtua.
Pronssin
sulattaminen ja valu
Pronssi sulatetaan
kaasuliekillä ja avustaja auttaa kipsimuotin siirtämisessä uunista
alipainekoneeseen. Huomioitavaa avustajalle on seurata valajan
merkkiä, milloin ottaa muotti uunista. Järin hitaasti ei tässäkään
kannata toimia, vaan rivakasti siirtää muotti koneeseen, painaa
kone päälle ja kääntää vipu kohtaan casting. Paineiden noustua
apuri vinkkaa valajalle kaiken olevan valmiina valuun.
Valurin tulee tiedostaa,
missä vaiheessa pronssi alkaa sulaa ja antaa merkki apurille
oikeassa kohdassa, ettei pronssi ole liian pitkään sulana ja näin
ehdi hapettua. Liian aikaisessakaan vaiheessa ei kannata merkkiä
antaa, sillä liian jäähtyneeseenkään muottiin ei ole hyvä
valaa. Pronssiin voi heittää hieman boraxia hapettumisen
estämiseksi. Valu tulee tapahtua rivakasti ja yhtenä pitkänä
soirona. Jos valu katkeaa, tulee valettaviin kappaleisiin saumakohta.
Ylimääräiset pronssit kaadetaan pois upokkaasta ja upokkaaseen
lisätään boraxia ja laitetaan sille ”hattu”(kiven pala).
Kipsimuotin pronsseineen
annetaan olla muutamia minuutteja alipainekoneessa, jonka jälkeen se
siirretään hetkeksi jäähtymään.
5-10 minuutin kuluttua
kipsimuotti voidaan pudottaa kylmään veteen, jolloin kipsi kiehuu
irti muotista. Kipsiä ei saa päästää viemäriin, vaan se on
vietävä roskikseen!
Kappaleiden
irrotus kuusesta ja viimeistely
Pronssikuusi voidaan
hiekkapuhaltaa tässä vaiheessa ja irrottaa kaikki kappaleet joko
sahaamalla tai pihdeillä.
Kappaleista hiotaan
valukanavat ja muu ylimääräinen pois ja ne viimeistään
erilaisilla laikoilla lopulliseen muotoonsa. Patinointiin käytetään
patinointinestettä, jonka jälkeen kappaletta vielä hieman
kiilotetaan ja se on valmis. Myös erilaisia pesureita voi käyttää
apuna.
Läskin
valmistaminen
Mikäli kappaleesta
halutaan valmistaa useita samanlaisia kopioita, kannattaa siitä
tehdä läski, eli silikonimuotti. Olen ennen käyttänyt vulkanoitua
kumia, keltaista muottimassaa, mutta nyt koululla on punaista
silikonia, joka olikin helpompaa muovata kappaleen ympärille
(metallikehikkoon).
Kannattaa huomioida, että
kappale on suunnilleen keskellä muottia ja että on laittanut
talkkia ja ohjaustapit. Muotti asetetaan metallilevyjen välissä
paistokoneeseen ja annetaan paistua siellä tarvittava aika. Kun läski on valmis, irrotetaan silikonimassa
metallikehikon sisältä ja halkaistaan puoliksi. Otetaan
alkuperäiskopio ulos ja tehdään vahakanavat terävällä
veitsellä.
Vahamallien
ruiskuttaminen läskiin
Ruiskupönttöön saa
laittaa ainoastaan puhdasta ruiskuvahaa (suoraan pussista) ja sitä
tulee olla tarpeeksi. Pönttö laitetaan lämpiämään ja vahan
sulaminen kestää noin tunnin. Vahan tulee olla noin 70 asteista.
Läskin voi pitää
kahden metallilevyn välissä, jottei se vääntyile käsissä ja
paine kohdistuu tasaisesti. Vaha suihkutetaan läskin sisään
painamalla läskin suuaukkoa vahamasiinan ruiskuun. Vahan annetaan
hetki jähmettyä (suurempien kappaleiden ja sellaisten, joissa on
herkkiä ulokkeita, kannattaa antaa jäähtyä kokonaan) ja sitten
sen voi irrottaa läskin sisältä. Parhaimmassa tapauksessa läski
toistaa kappaleen pienintä yksityiskohtaa myöten. Talkkia kannattaa
käyttää läskin pinnoilla, jos kappaleet tarttuvat kiinni.
1 kommentti:
Voi vitsit kuinka hienoja juttuja sulla taas! :) Kiva lukea näistä valutekniikoista. Hyviä on kuvatkin!
-A
Lähetä kommentti