6. kesäkuuta 2013

Nahkatuotteita



Lammasrukkaset

Lammasrukkaset lähtivät tarpeesta saada kintaat, joita voisin pitää kylminä talvipäivinä sekä elävöitystapahtumissa, että valokuvauskeikalla lähiluonnossa. Rukkasten piti olla siis helposti kädestä pois otettavat sekä tietysti helposti takaisin laitettavat. Niiden sisään tuli mahtua kynsikkäät, jotka kädessä asiakkaiden palvelu (rahan vastaanottaminen ja tuotteiden paketoiminen) sekä kameran käyttö olisi sujuvaa.

Rukkasten materiaaliksi valitsin lampaan, koska siinä oli mukavan pehmeä ja lämmin karva ja pidin sen ulkonäöstä ja tunnusta. Lallin lampaasta oli saatavilla karitsannahkoja, joissa karva oli lyhyttä, joten se oli kuin tehtyä kintaisiin. Karitsantalja on rasvaparkittu ja se on lisäksi jälkirasvattu pehmityksen avuksi. Luonnonvalkoinen väri ei ollut minun mieleeni, joten värjäsin taljan ennen rukkasten leikkausta teellä. Näin pintaan tuli kaunis kermanvaalea sävy. Koska maalasin teen taljan pintaan ja pehmitin ja hion sitä teekäsittelyn jälkeen, pinnasta tuli kauniin epätasainen.

Pari luokkatoveriani teki myös kintaat, joten sain jo ennakkokäsityksen kintaiden ulkonäöstä ja niiden tunnusta kädessä ennen kuin lähdin edes suunnittelemaan omiani. Halusin niihin väljyyttä, jotta sisään mahtui villaiset kynsikkäät. Varsi ei saanut olla liian pitkä, jotta se jää talvitakin hihan päälle.

Muutamaa erilaista rukkasversiota (eri lähteistä saamiani malleja) vertaillessani pääsyin käyttämään kolmesta kappaleesta tehtyä mallia. Muokkasin kaavaa hieman, koska en halunnut saumaa kämmenen kohdalle niin, että se tuntuu. Aluksi suunnittelin käyttäväni limisaumaa ja jotain koristeelliseempaa pistoa, joka näkyisi rukkasten reunakuvioina. Lisäksi suunnittelin rukkasten selkämykseen koristekuviota. Jotta rukkaset eivät olisi olleet yhtä pelkkää koristusta, päädyin käyttämään etupistoja nurjalta puolelta pienellä saumavaralla. Ompelin karvan ranteen kohdalla pykäpistoilla taitteeksi. Ompelemiseen käytin mehiläisvahalla vahattua pellavalankaa ja ompelin ne sulkaneulalla.


Lisäksi tein kuusitraaniparkitusta peuran pintanahasta elävöityskäyttöön soveltuvan vyölaukun. Laukku on yksitaskuinen ja siinä on läpässä pronssispiraalikoriste. Laukku kestää vettä ja sen saa vyölle takana olevien kiinnikkeiden avulla. Laukku on ommeltu sulkaneulalla etupistoin vahatulla pellavalangalla. Mikäli tekisin laukun uudelleen, ompelisin sen kahdella neulalla suutarinpistoilla. Näin laukusta saisi hieman tukevamman ja mahdollisesti hieman paremman nälöisen. Läppä ei kiinnity etuosaan, jotta se ei estä laukun pullistumista. Laukku vaatinee kiinnikkeen taskun yläosaan läpän alle. Tahdon kuitenkin ensin kokeilla laukkua käytössä, jotta näen, millaiseen käyttöön laukku muotoutuu. Laukku on ulkopinnaltaan rasvattu nahkarasvalla.

Pässin palleista tein pussukan. Pussukka kiinnittyy vyölle haarukkanyörillä (ruskeasta seitsemän veljestä- langasta), jonka päissä on pienet pronssispiraalikoristeet. Pussukka on sisäpuolelta rasvattu nahkarasvalla.  

Ei kommentteja: