4. joulukuuta 2012

Koverrettu astia

Koverrettu astia tehtiin mäntytukista. Tukki sahattiin pölkkyihin, jotka halkaistiin kirveitä ja kiiloja apuna käyttäen: ydinpuu ensiksi puoliksi, jos valmiita halkeamia näkyy, niitä kannattaa käyttää hyväkseen. Aluksi puolitetaan päädyt ja sen jälkeen vuorottain sivuja. Meidän ryhmämme käytti aika pitkälti vain toista puolta halkaisuun, mutta saimme kuitenkin pöllin puoliksi.

puolikas mäntypölkkyä
Puoliskoista mitattiin/mallattiin ydinpuu pois ja kirveellä veistettiin sisäosaa suoremmaksi. Tässä vaiheessa voisi olla kätevää höylätä pinta sileäksi vähintään reunoiltaan ja näin helpottaa tulevaa työstöä. Pölkky kuorittiin ja kumpikin pää veistettiin kirvein viistoiksi. Tämä estää pölkyn halkeamista kuivuessaan. Kumpaankin päähän levitettiin liima-vesiseos, jotta kosteus pysyisi pölkyn sisässä eikä se halkeaisi. Pölkky peitettiin vielä kaarnahakkeella kosteuden haihtumisen välttämiseksi. 

Pölkyn päät muotoiltiin ja niihin siveltiin liima-vesiseos kuivumisen (ja halkeilun) estämiseksi.

Kovertaminen oli hauskaa.

Koverruksen siistimistä erilaisin taltoin

Aluksi käytettiin koverruskirvestä
Kaverin minulle takoma taltta
Sisäpuolta koverrettiin koverruskirveellä sekä taltalla. Kokemattomalle kirveen käsittelijälle nämä ensimmäiset vaiheet toivat useita rakkoja ja kipeytyneitä paikkoja. Itse pidin työvaiheista kovasti, näissä pääsi käyttämään voimaa ja purkamaan turhautumista. Kirveen jälkeen sisäpuolta työstettiin erilaisilla taltoilla. Ystäväni katseli työskentelyäni jonkun aikaa, ja kävi sitten takomassa minulle oman taltan. :) Kiitos, Mikke. 

Joka kerta, kun työ piti keskeyttää (kotiin lähdön aikaan) tuli viistetyt päädyt ja mahdolliset halkeamakohdat sivellä liimalla ja peittää koko astia kaarnahakkeeseen. Astiassani huomasi jo melko varhaisessa vaiheessa halkeaman kahdesta suunnasta astian reunassa. Höyläysvaiheessa osa halkemaa hävisi, mutta ei aivan kokonaan. Liima piti halkeaman aloillaan.

Riippuen minkälaiseen käyttöön astia on tarkoitettu, muotoiltiin astiaa sisä- ja ulkopinnoilta. Oma astiani on tarkoituttu markkina- ja elävöityskäyttöön, kuiva-aineiden kuten hedelmien tai lankakerien pitopaikaksi. Astian tulee pysyä pystyssä, mutta en halunnut siitä liian tasapohjaista. En halunnut myöskään liikaa muokata astiaa, vaan se saa näyttää koverretulta puukaukalolta. Astian puu on jännittävästi harmaantunut joistain kohdista ja pidän harmaasta sävystä. Halusin astiaan pyöreyttä ja tein sen pyöristämällä sekä päädyt että astian kaikki reunat.

Hioin astian 240 hiomapaperilla ja öljysin pellavaöljyllä. 

Valmis astia


Ei kommentteja: