1. joulukuuta 2012

Puinen kutistettu purkki

Seuraava työmme oli tuoreesta koivusta sekin: kutistettu purkki. Kutistettu kuulostaa aika hämmentävältä, mutta sillä tarkoitetaan sitä työvaihetta, jossa tuore puu kutistuu kuivan pohja palan ympärille. Lähinnä työstö tapahtui kovertamalla:

Koivunrungosta sahattuun kappaleeseen porattiin kairalla reikä keskelle. Ei aivan loppuun asti. Pohjaosa sahattiin pois ja kappale kuorittiin. Kappaleen sisäosa kaiverrettiin puukolla ja koverruspuukolla niin, että seinämän paksuudeksi jäi noin 0,8cm. Kappaleen alaosaan koverrettiin puukon kärjellä ura 1,2cm ja 1,6cm väliin.

koivunrunkoon kairattiin reikä.
purkki ja työvälineet; koverrustaltat ja puukko

pohjan ura

Pohjamateriaali oli kuivaa puuta (jotain joka löytyi puuosastolta, tiemmä). Pohjakappaleen sahaamisessa tuli huomioida, että kappale oli sahattu säteen suuntaan ytimen ulkopuolelta. Pohjan korkeus oli 6mm. Pohjan reunat viistettiin ulkopuolelta ja kopsautetiin kiinni purkkiosan uriin. Kuivuessaan purkkiosa kiristyy pohjan ympärille ja parhaimmassa tapauksessa tekee siitä vesitiiviin eikä halkea.

pohja: ennen kuivumisen ja jälkeen
Kuivuttuaan kappale hiotaan. Mikäli pohja ei ole vedenpitävä, sulatetaan siihen ulkopuolelle mehiläisvahakerros.

Kaiversin purkkiini triquetra -kuvion. En laittanut purkin pohjaan mehiläisvahaa, vaikka pohja ei olekaan vettäpitävä. Mehiläisvahankaan kanssa purkista eikuitenkaan voisi juoda kuumia juomia, joten päädyin tulokseen, että purkki tulee olemaan säilytyspurkki, ei juomakuppi.

loppuhiontaa vaille valmis

Ei kommentteja: